Stając przy Grobie Dzieci Utraconych…

Słowo jestem jest wielowymiarowe. Jest to biblijne imię Stwórcy Jestem, który Jestem. Jestem to również słowo, które wypowiada rodzic w cierpieniu swojego dziecka, okazując miłość i troskę swoją obecnością jestem tu przy Tobie, czuwam i pamiętam. Jestem to również słowo odpowiedzi w dialogu dziecka z rodzicami opartego na tajemnicy świętych obcowania Jestem i żyję w Bogu i dziękuję Jemu i Wam, Mamusiu i Tatusiu za dar mojego zaistnienia. W Bogu o Was pamiętam. Podobnie stópki wskazują na ślad, który zaistniałe dzieci pozostawiły w nas i naszej miłości, ale jednocześnie przekraczają już wymiar naszej doczesności i materii.

Podczas drugiego zbiorowego pogrzebu przyglądając się pomnikowi Grobowca Dzieci Utraconych z nieco dalszej odległości, trudno było dostrzec napis i ślady stópek. Spowodowało to konieczność zbliżenia się. Podobnie może być z doświadczeniem utraty i przeżywania procesu żałoby. Nie od razu musi przyjść dostrzeżenie, zrozumienie, czy pocieszenie. Trzeba podejść, aby zobaczyć. Trzeba się zbliżyć, aby doświadczyć i współodczuć cierpienie.

Życzymy wszystkim przeżywającym żałobę i modlimy się o to, aby jej przeżywanie również w tym miejscu, przy Grobowcu Dzieci Utraconych,  pomogło w dojściu do takiego doświadczenia, że wspomnienie o Waszym Dziecku Utraconym będzie budziło coraz mniej cierpienia i bólu, a coraz bardziej wzbudzało miłość pełną pokoju i nadziei.

Koncepcja Mogiły Dzieci Utraconych na Cmentarzu Zachodnim przy ul. Bronowickiej w Szczecinie:

• projekt: Agnieszka Matysik, Adbud, Stargard
  • projekt pomnika: Miłosz Janczewski, Pracownia św. Józefa, Koszalin
  • wykonanie: PEUK sp. z oo., Szczecin
  • wykonanie pomnika: Czesław Rosiak, Kamieniarstwo, Szczecin
  • inwestor: Gmina Miasto Szczecin
  • inicjator: Fundacja Donum Vitae w Szczecinie

Miejsce zostało przygotowane w październiku 2017 r. Pierwszy pochówek i poświęcenie mogiły, którym przewodniczył ks. abp. Andrzej Dzięga miało miejsce 26 marca 2018 r.