Ruszyły zapisy na kolejną edycję kursu dla narzeczonych w Poradni Donum Vitae! Zgłoś się już dziś – liczba miejsc jest ograniczona

Już 21 marca rozpocznie się kolejna, trzecia edycja kursu dla narzeczonych w naszej Poradni. Jeśli planujesz ślub i pragniesz zaangażować się w przygotowanie do przyjęcia sakramentu małżeństwa, nie zwlekaj i zgłoś się już dziś.

Kurs dla narzeczonych stworzony przez zespół Poradni Donum Vitae jest częścią całościowego przygotowania do sakramentu małżeństwa. Chociaż nie jest prowadzony przy żadnej parafii, a jego koordynatorem jest Fundacja Donum Vitae, posiada akredytację Wydziału Duszpasterstwa Rodzin Kurii Metropolitalnej Szczecińsko-Kamieńskiej. Świadectwo jego ukończenia jest honorowane we wszystkich parafiach.  Jest on formą realizacji konkretnej misji i zadania w Kościele, jednak organizacyjnie opiera się na obowiązujących w Polsce zasadach świadczenia usług, stąd też obowiązuje opłata za kurs według aktualnego cennika znajdującego się na stronie Poradni.

W kursie uczestniczyć mogą wyłącznie pary narzeczeński. Ze względu na specyfikę prowadzonych spotkań i warsztatów, nie ma możliwości indywidualnego udziału. Jednak opłatę za kurs każde z narzeczonych wnosi indywidualnie oraz świadectwo ukończenia kursu wystawiane jest na każdego z narzeczonych osobno.

Kurs obejmuje 10 spotkań ze specjalistami w swoich dziedzinach. Szukaliśmy i dobieraliśmy ich w taki sposób, aby jak najpełniej odpowiedzieli na Wasze potrzeby. Wszyscy są profesjonalistami w swoim temacie – posiadają odpowiednie wiedzę i doświadczenie, aby uzbroić Was w niezbędne informacje i narzędzia na dalsza wspólną drogę. Zaznaczamy jednak, że kurs nie obejmuje 3 obowiązkowych spotkań w Katolickiej Poradni Życia Rodzinnego z Doradcą Życia Rodzinnego.

Przypominamy również, iż osoby, które nie odbyły nauk przedślubnych, nie mają możliwości dołączenia do żadnego kursu, a czas nagli, mogą zgłaszać się do swoich księży proboszczów z prośba o indywidualne przygotowanie do sakramentu małżeństwa. Niekiedy może okazać się to możliwe, szczególnie w mniejszych miejscowościach.

Chociaż pragniemy dać Wam z siebie jak najwięcej, staramy się zwrócić Waszą uwagę na najistotniejsze tematy i wyposażyć w wiedzę i narzędzia do pokonywania spotykanych w życiu małżeńskim trudności, to nie zapominajcie – ten kurs nie przygotuje Was na wszystkie spotykane trudności, wyzwania i sytuacje. Nie jest gwarantem szczęśliwego przeżycia małżeństwa. Wspólne życie małżeńskie to nieustanna praca nad sobą, nad relacją i ciągła formacja.

Zgłoś się na kurs wypełniając formularz kontaktowy!

🌷 od 21 marca do 6 czerwca

🌸 10 spotkań w każdy czwartek o godz. 19