Prośba o pomoc – kolejne miejsca pochówku Dzieci Utraconych

Zbliża się kolejny 15 października – Dzień Dziecka Utraconego. Dzień, w którym osieroceni rodzice w sposób szczególny mogą wspominać swoje zmarłe przed narodzeniem dzieci. Jak co roku, pragniemy stworzyć dla nich szczególną przestrzeń do przeżycia tego wyjątkowego czasu.

Fundacja Donum Vitae już od kilku lat organizuje obchody tego wyjątkowego Dnia. W tym roku połączone będą z pogrzebem zmarłych przed narodzinami dzieci w zbiorowym Grobowcu Dzieci Utraconych na Cmentarzu Zachodnim w Szczecinie. Pragniemy jednak, aby informacja o możliwości przeżywania tego dnia we wspólnocie osieroconych rodziców była jak najlepiej rozpowszechniona, dotyczyła jak największego terenu i dotarła do jak największego grona osób z naszej archidiecezji szczecińsko-kamieńskiej.

Dlatego zwracamy się z prośbą o informacje dotyczące miejsc pochówku oraz pomników pamięci Dzieci Utraconych , ale również o organizowanych obchodach, pogrzebach, wspólnych modlitwach, nie tylko w ramach obchodów Dnia Dziecka Utraconego, ale również – jeśli takie mają miejsce – przez cały rok. Pragniemy przekazywać informacje o tych wydarzeniach, aby jak najwięcej rodziców po stracie mogło wziąć w nich udział.

Według wiedzy, jaką dysponuje Fundacja Donum Vitae w Szczecinie na terenie naszej archidiecezji znajdują się następujące miejsca i obiekty poświęcone dzieciom utraconym:

• Police – Cmentarz Komunalny, ul. Tanowska 8 – Grób Dzieci Utraconych
  • Stargard – Cmentarz Komunalny, ul. Kościuszki 80 – Grób Dzieci Utraconych
  • Szczecin – Cmentarz Zachodni, ul. Bronowicka – Grób Dzieci Utraconych
  • Szczecin – Cmentarz Centralny, ul. Ku Słońcu 125, kwatera 80 F (wejście od ul. Wierzbowej) – Pomnik Dzieci Utraconych
  • Barlinek – Cmentarz Komunalny, ul. Gorzowska 77 – Pomnik Dzieci Utraconych

Zamierzeniem Fundacji Donum Vitae, jest powstanie zbiorowych mogił dzieci utraconych na cmentarzach we wszystkich miastach archidiecezji szczecińsko-kamieńskiej w których w szpitalach znajdują się w oddziały ginekologiczno-położnicze.

Zbiorowe mogiły przeznaczone będą dla dzieci, których rodzice z różnych powodów nie zdecydowali się na indywidualny, rodzinny pogrzeb swojego dziecka, lub świadomie zdecydowali, żeby ich dziecko było pochowane w zbiorowej mogile. Dlatego prosimy i zapraszamy do współpracy rodziców po stracie, władze miasta, pracowników szpitali, ośrodków pomocy społecznej, administracji cmentarzy, kapłanów i wszystkich, którym temat jest bliski, z kolejnych miejscowości:

• Barlinek,
  • Choszczno,
  • Dębno,
  • Goleniów,
  • Gryfice,
  • Gryfino,
  • Kamień Pomorski,
  • Nowogard,
  • Świnoujście.

Wszelkie informacje, zgłoszenia współpracy, czy zapytania prosimy kierować na adres: kontakt@fundacjadonumvitae.pl lub do ks. Tomasza Ceniucha pod nr tel. 504 646 015.