„Poronienie. Ukoić ból”. Nowa książka dla rodziców po stracie i nie tylko

W Polsce problem ten dotyka około 38 000 osób rocznie. Oznacza to, że każdego dnia 100 kobiet traci swoje dziecko w wyniku poronienia…

Z pewnością to zbyt ważny temat, by o nim milczeć. Wielu rodziców – matek i ojców – cierpi podwójnie: najpierw z powodu tej ogromnej straty, następnie ‒ przez obojętność i niezrozumienie ze strony personelu medycznego, rodziny, znajomych.

Jak zatem zmierzyć się z tą stratą, kiedy dotknie Ciebie lub bliskie Ci osoby? Jak pomóc przyjaciołom, którzy przeżywają żałobę po stracie swojego dziecka? Jak odnaleźć sens w niejednokrotnie nawracającym doświadczeniu poronienia?

Potrzeba odpowiedzi na te pytania jest ogromna, dlatego powstała książka Poronienie. Ukoić ból. Ma ona na celu pomoc w zmierzeniu się na płaszczyźnie psychologicznej i duchowej ze stratą nienarodzonego dziecka.

To świadectwo osób, które doświadczyły tego samego bólu i chcą pomóc przejść przez niego innym. Dodatkowo w książce tej cennych wskazówek udziela ceniony psychoterapeuta – Piotr Domaradzki, a swoim doświadczeniem z prowadzenia rekolekcji dla rodziców po stracie dzieli się duszpasterz rodzin – ks. Jarosław Ogrodniczak.

„Poronienie. Ukoić ból” Redakcja: Małgorzata i Marcin Zimoniowie, Wydawnictwo Inspiracje 2017, oprawa twarda, 160 stron.

Jak zmierzyć się z tą stratą i przetrwać traumę? Jak pomóc przyjaciołom cierpiącym po stracie dziecka? Jak odnaleźć sens w tym doświadczeniu?

• poznasz świadectwa innych osób, które przeszły przez to samo doświadczenie
  • dowiesz się więcej o przeżywaniu traumy z punktu widzenia psychologii, a także duchowości
  • pozwolisz sobie na nadzieję mimo pytań, na które nie ma odpowiedzi
  • poznasz poszczególne etapy żałoby po stracie dziecka