Pogrzeb Dzieci Utraconych w Szczecinie

Znamy już oficjalną datę pogrzebu Dzieci Utraconych w Szczecinie. Skremowane doczesne szczątki zostaną pochowane w zbiorowym Grobowcu Dzieci Utraconych na szczecińskim Cmentarzu Zachodnim. Będzie to już czwarty taki pochówek w Szczecinie.

Zgodnie z rozporządzeniem Prezydenta miasta Szczecina, godne pożegnanie dzieci zmarłych przed narodzeniem, których ciała nie zostały odebrane przez rodziców ze szpitala, bądź przekazane przez z nich do zbiorowej mogiły, będzie odbywać się dwa razy w roku:  w marcu i październiku każdego roku kalendarzowego. Miesiące te nie są przypadkowe, ponieważ 24 marca obchodzony jest Narodowy Dzień Życia a 15 października Światowy Dzień Dziecka Utraconego. Najbliższy pogrzeb odbędzie się 12 października. Plan tego wydarzenia wygląda następująco:

Piątek 11.10.2019 r. godz. 11:45 Kaplica boczna na Cmentarzu Centralnym – Modlitwa Pożegnania Dzieci Utraconych, po której nastąpi kremacja ciał.

Sobota 12.10.2019 r. godz. 14:00 Grobowiec Dzieci Utraconych na Cmentarzu Zachodnim przy ul. Bronowickiej w Szczecinie – pogrzeb.

Ostatni raz pogrzeb Dzieci Utraconych odbył się w Szczecinie 23 marca. Ze szczecińskich szpitali przekazano wówczas blisko 50 ciał zmarłych przed narodzeniem dzieci.

W sobotę o godz. 17.30 zapraszamy także do parafii p. w. św. Rodziny (ul. Królowej Korony Polskiej 28) na różaniec a następnie na  godzinę 18.00 na Msze Świętą w intencji Rodziców Dzieci Utraconych. Po Mszy Świętej w siedzibie Fundacji Donum Vitae, która znajduje się w bliskiej odległości od kościoła (al. Wojska Polskiego 96) zapraszamy na Spotkanie dla Rodziców po Stracie, które rozpocznie się o godzinie 19.15.