Pierwszy pogrzeb Dzieci Utraconych w Szczecinie

Fundacja Donum Vitae oraz Wydział Duszpasterstwa Rodzin Kurii Metropolitalnej Szczecińsko-Kamieńskiej organizują pierwszy w Szczecinie uroczysty pogrzeb Dzieci Utraconych.

Uroczystości pogrzebowe sprawowane przez Jego Ekscelencję Księdza Arcybiskupa Andrzeja Dzięgę odbędą się 26 marca 2018 r. o godz. 14.00 na Cmentarzu Zachodnim w Szczecinie przy ulicy Bronowickiej.

Szczątki zmarłych dzieci, po które z różnych przyczyn – najczęściej z niewiedzy – nikt nie zgłosił się do szpitala, zostaną pochowane w zbiorowym Grobowcu Dzieci Utraconych. Grobowiec powstał z inicjatywy Fundacji Donum Vitae dzięki życzliwości i materialnej pomocy wielu zaangażowanych osób oraz przy współpracy z Gminą Miasta Szczecina. Znajduje się na Cmentarzu Zachodnim przy ul. Bronowickiej w Szczecinie.

Zapraszamy na tę uroczystość wszystkich, którzy pragną pożegnać zmarłe przed narodzeniem dzieci, których w jakimkolwiek wymiarze dotyka temat śmierci dzieci przed ich narodzeniem, niezależnie od czasu trwania ciąży. A przede wszystkim zapraszamy Rodziców, którzy utracili swoje Dzieciątko i nie wiedzą, co się stało z ich ciałem.

Bo nie ma stópki zbyt małej, by nie zostawiła na tym świecie śladu…

2 odpowiedzi do “Pierwszy pogrzeb Dzieci Utraconych w Szczecinie”

1. Dziękujemy, wraz z mężem, za możliwość pożegnania naszego dzieciątka, które odeszło półtora tygodnia temu. Rodzic oczekujący na dziecko nie myśli o takiej ewentualności, że może je stracić. Bardzo żałowaliśmy, że nie podjęliśmy decyzji o indywidualnym pochówku. Z informacji uzyskanych w szpitalu zrozumieliśmy, że musielibyśmy przeprowadzać badania genetyczne, uzyskać dane nt. płci dziecka itd. W tamtym momencie nie byliśmy gotowi zmierzyć się z tym wszystkim. Dziś rano zaczęłam szukać informacji nt. pochówku zbiorowego i tak znalazłam Waszą stronę.
    To dla nas bardzo ważne, że mamy możliwość uczczenia pamięci naszego nienarodzonego dziecka. Jesteśmy Wam bardzo za to wdzięczni.