Konkurs zakończony!

23 marca w siedzibie Fundacji Donum Vitae odbyła się oficjalna ocena prac zgłoszonych do konkursu na koncepcję rzeźby wieńczącej Grobowiec Dziecka Utraconego. W konkursie wzięło udział 31 bardzo inspirujących koncepcji – rzeźb, makiet i rysunków, wykonanych różnorodną techniką. Oceną koncepcji zajęła się komisja konkursowa w skład której weszli członkowie zarządu Fundacji Donum Vitae Marta Kuśmierek i Małgorzata Olędzka oraz kierownik cmentarzy komunalnych w Szczecinie Maria Michalak.

Wśród prac, które wzięły udział w konkursie, bardzo częstym motywem było serce, ludzkie dłonie oraz rodzina. Każda jednak przedstawiała inne spojrzenie na problem utraty.

– Nie ukrywam, że przedstawione tutaj koncepcje pomnika są dla mnie maksymalnym zaskoczeniem. Nie spodziewałam się takiej liczby prac i to tak pięknych prac. Jestem pełna podziwu, że tyle osób zgłosiło się i chciało przedstawić swoje myśli na papierze, czy w formie mini projektów – mówiła Maria Michalak. – Mam swoje typy i jestem teraz rozbita, naprawdę bardzo trudno wybrać mi jedną pracę. Podjęłam decyzję, że jeszcze to przemyślę i skonsultuję ze współpracownikami, bo wybór jest naprawdę trudny. Tym bardziej, że trzeba jeszcze brać pod uwagę teren cmentarza, na którym jest wiele różnych obiektów – przyznała.

Na spotkaniu pojawił się również pan Marek Dybczyński pracownik administracji Cmentarza Zachodniego. Ze wzruszeniem patrzył na wszystkie prace, które – jak sam powiedział – prawdziwie odzwierciedliły stopień zaangażowania artystów oraz zrozumienie przez nich tematu.

– Prac jest bardzo dużo. Nie jestem artystą, ale zrobiły na mnie ogromne wrażenie – przyznał pan Dybczyński – niektóre prace dotknęły mnie bezpośrednio ze względów osobistych, natomiast inne widzę, że doskonale wkomponowałyby się w przestrzeń cmentarza.

Dyskusje nad pracami były długie, lecz owocne. Już w sobotę zostaną ogłoszeni zwycięzcy konkursu.