Kolejny pogrzeb Dzieci Utraconych w Policach

Już w najbliższy poniedziałek 3 września odbędzie się kolejny pogrzeb Dzieci Utraconych na cmentarzu w Policach.

Tym razem policki szpital przekazał 11 ciał dzieci zmarłych przed narodzeniem do zbiorowego pochówku w specjalnie przeznaczonym do tego celu Grobowcu Dzieci Utraconych. Grobowiec znajduje się 150 m od kaplicy cmentarnej.

Poprzedni pogrzeb zbiorowy Dzieci Utraconych odbył się w Policach 6 grudnia 2017 r. Wówczas pochowano 10 ciał dzieci.

Przypominamy, że rodzice mają prawo do indywidualnego pochówku dzieci poronionych i martwo urodzonych niezależnie od długości trwania ciąży, czy wagi ciała dziecka.

Jeśli lekarz lub badanie genetyczne umożliwia określenie płci dziecka, wówczas przysługuje rodzicom zasiłek pogrzebowy, odpowiedni urlop matce dziecka. Bez ustalenia płci dziecka rodzice również mają prawo do pogrzebu swojego dziecka jednak nie przysługują im wtedy świadczenia socjalne tj. zasiłek pogrzebowy i urlop macierzyński. W dokumencie Karta zgonu do celów pochówkowych podane są wówczas tylko informacje, które lekarz może potwierdzić. Na podstawie tego sporządzany jest zapis w parafialnej księdze zmarłych.

Jeśli rodzice nie decydują się na pogrzeb indywidualny, rodzinny, wówczas wiele samorządów w Polsce zadbało o godny pochówek zbiorowy Dzieci Utraconych w specjalnie przeznaczonych do tego miejscach pochówku.

Serdecznie zapraszamy wszystkie rodziny dotknięte cierpieniem utraty oraz wszystkich, którym bliski jest temat szacunku wobec najmniejszych.

Cmentarz w Policach
poniedziałek 3 września 2018 r. godz. 12.
My tam będziemy, a Ty?