„Jestem”. Symbolika Mogiły Dzieci Utraconych w Szczecinie

Zbliża się pierwsza rocznica uroczystego, zbiorowego pogrzebu Dzieci Utraconych w zbiorowym Grobowcu Dzieci Utraconych na Cmentarzu Zachodnim w Szczecinie. Wszyscy doskonale pamiętamy to niezwykłe i poruszające doświadczenie. Pobudzając do refleksji nad tym wydarzeniem zamieszczamy opis i interpretację dotyczącą niezwykłej rzeźby wieńczącej Mogiłę Dzieci Utraconych w Szczecinie.

Jak potężnym jest słowo „jestem” przekonał nas już na przełomie XVI i XVII wieku William Szekspir pisząc: „Być albo nie być! Oto jest pytanie!”.

Dominujący napis „jestem” i ślady dziecięcych stópek od frontowej strony pomnika mają przypominać rodzicom utraconego dziecka, że ich strata nie jest ostateczna, że owoc ich miłości wciąż jest, żyje w pamięci bliskich, ale przede wszystkim żyje wiecznie.

„Jestem” to imię Boga wielokrotnie zapisane w Biblii. Ten transcendentny wymiar faktu istnienia wiecznego podkreślają dodatkowo ślady stópek przekraczających pewną rzeczywistość. Maleńkie stópki jednocześnie budzą w matczynym sercu najtkliwsze uczucia, kiedy ta przychodzi na grób swojego maleństwa.

Biały, marmurowy blok, bardzo prosty w swojej formie, kryje w sobie bogactwo treści. Jego barwa wskazuje na czystość. Wspomniany już napis „jestem” zlokalizowany jest w nieprzypadkowym miejscu. Można powiedzieć, że jest to miejsce najpiękniejsze. Porównując ów blok do proporcji ciała człowieka, napis jest dokładnie tam, gdzie mama nosi swoje dzieciątko w sobie. Przy okazji jest to miejsce, gdzie każdy człowiek był ze swoją mamą połączony pępowiną, a dziś pozostał mu na pamiątkę tego zjednoczenia punkt na środku brzucha. Można powiedzieć, że jest to miejsce najpiękniejsze również dlatego, że punkt ten znajduje się dokładnie w złotym podziale.

Miłosz Janczewski, architekt

Tyle słów Miłosza Janczewskiego, autora koncepcji rzeźby naszego Grobowca. Jak widać, nic w tej tajemniczej bryle nie jest przypadkowe.

Już dziś zapraszamy rodziców po stracie oraz wszystkich wrażliwych na wartość ludzkiego życia na kolejne wspólne, uroczyste i godne pożegnanie zmarłych przed narodzeniem dzieci.