II edycja konkursu na koncepcję rzeźby wieńczącej Grobowiec Dziecka Utraconego

Pierwsza edycja konkursu przyniosła piękne owoce – mnóstwo wspaniałych prac, pomysłów oraz kontaktów z osobami, dla których temat utraty, jest tematem żywym i niezwykle ważnym. A przede wszystkim, zwycięska praca została przyjęta i zrealizowana przez władze miasta Szczecina, wykonując Grobowiec Dziecka Utraconego na Cmentarzu Zachodnim, który zwieńczony jest właśnie zwycięską rzeźbą.

Zachęceni sukcesem pierwszej edycji konkursu na koncepcję rzeźby wieńczącej Grobowiec Dziecka Utraconego, proponujemy po raz drugi włączenie się w tę inicjatywę. Kolejne koncepcje, na miarę naszych możliwości, również pragniemy wykorzystać do realizacji kolejnych grobowców w miejscowościach w których nadal brakuje miejsca pochówku dla dzieci utraconych.

Fundacja Donum Vitae starając się wyjść naprzeciw rodzicom po stracie, pragnie szerzyć świadomość trudu tego doświadczenia i uwrażliwiać społeczeństwo na ból rozstania przeżywany przez rodziców. Pragnąc stworzyć przestrzeń do przeżycia żałoby Fundacja Donum Vitae zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie na koncepcję rzeźby wieńczącej Grobowiec Dziecka Utraconego, będący tym samym miejscem zbiorowego pochówku dzieci zmarłych przed narodzeniem, których ciała z rożnych względów nie zostały odebrane ze szpitala.

Przedmiotem, a zarazem celem pierwszorzędnym Konkursu jest wyłonienie najlepszych koncepcji rzeźby wieńczącej Grobowiec Dziecka Utraconego, przedstawionej w formie graficznej wizualizacji, które Organizator chciałby wykorzystać przy powstających Grobowcach Dzieci Utraconych na terenie Polski. Powinna ona zawierać symboliczne połączenie cierpienia i nadziei doświadczanych w procesie przeżywanej przez rodziców żałoby.

Uczestnikami konkursu mogą być osoby pełnoletnie, zajmujące się profesjonalnie i zawodowo wykonywaniem prac plastycznych, artystycznych i graficznych, uczniowie szkół plastycznych, studenci wydziałów artystycznych i architektonicznych, jak również osoby wrażliwe na piękno, sztukę i drugiego człowieka wykonujące amatorsko wszelkie prace plastyczne i graficzne.

Forma prac to grafika, malarstwo lub rzeźba. Prace graficzne i malarskie należy wykonać na papierze typu brystol w formacie A3 (297×420 mm), natomiast prace rzeźbiarskie (wys. ok. 40cm) mogą być wykonane z dowolnego materiału.

Autorzy wyróżnionych przez Komisje Konkursową prac otrzymają nagrody pieniężne, za kolejne miejsca:

pierwsze – 1000 zł,

drugie – 700 zł,

trzecie – 400 zł.

Termin składania, bądź nadsyłania prac: od 15 października 2017 do 2 lutego 2018 r.
Prace należy dostarczyć na adres Sekretariatu Konkursu:

Fundacja Donum Vitae
ul. Świętego Ducha 9
z dopiskiem: „Konkurs”.

Sekretariat czynny od poniedziałku do piątku w godz. 8.00 – 16.00.

Rozstrzygnięcie konkursu 25 marca 2018 r.

Poniżej pliki do pobrania: