Było pięknie i wzruszająco… Odbył się pierwszy pogrzeb Dzieci Utraconych

Dziś odbył się pierwszy w Szczecinie pogrzeb Dzieci Utraconych w miejscu zbiorowego pochówku Grobowcu Dzieci Utraconych na Cmentarzu Zachodnim przy ulicy Bronowickiej w Szczecinie.

Naszym wspólnym, niewątpliwym sukcesem i ogromną radością, jest doprowadzenie do realizacji jednego z naszych głównych celów – organizacji pogrzebu Dzieci Utraconych, który odbył się w poniedziałek 26 marca.

Było niezwykle, wzruszająco, przepięknie…

Nasze starania o organizację tego wydarzenia zajęły ponad 3 lata. To właśnie wtedy podjęliśmy pierwsze kroki – rozpoczęliśmy korespondencję z zachodniopomorskim oddziałem NFZ, szpitalami, Urzędem Miasta. Wszystko, aby poznać skalę zjawiska w naszym województwie i dowiedzieć się, jakie są dotychczasowe praktyki i procedury postępowania. Po wymianie wielu pism, po licznych spotkaniach z bardzo przychylnie nastawionym nam Panem Prezydentem Krzysztofem Soską, po naszych licznych chwilach zniechęcenia i poczucia niemocy, udało się! Najpierw powstał Grobowiec Dzieci Utraconych, a 22 lutego tego roku Prezydent Miast Szczecina wydał Zarządzenie w którym opisane zostały zasady sprawowania pogrzebu. I tak już 26 marca odbył się pierwszy w naszym mieście, uroczysty pochówek. Uroczystości przewodniczył Ksiądz Arcybiskup Andrzej Dzięga. Obecnych było ponad 80 osób, w tym wiele mediów, przedstawicieli władz miasta, osoby zaangażowane w tworzenie Grobowca i przede wszystkim liczni rodzice. Niektórzy z obecnych są rodzicami dzieci, które zostały tego dnia pochowane w Grobowcu.

Cała uroczystość była niezwykła, wzruszająca, piękna. Pisze do nas wielu rodziców z wdzięcznością za to wydarzenie. A to my jesteśmy wdzięczni – bez rodziców po stracie, nie bylibyśmy w stanie tego zrobić. To nasza największa siła i motywacja do działań. A my staramy się pomagać najlepiej, jak potrafimy. Już dziś zapowiadamy kolejny pochówek w pobliżu 15 października.

Dziękujemy wszystkim, którzy uczestniczyli w dzisiejszej uroczystości pierwszego pogrzebu Dzieci Utraconych – Jego Ekscelencji Księdzu Arcybiskupowi Andrzejowi Dziędze za jego modlitwę, piękne słowo i przewodniczenie całej uroczystości, obecnym księżom, władzom miasta, przedstawicielom MOPRu, ZUKu, szpitali oraz tak licznie przybyłym mediom.

Dziękujemy wszystkim, którzy przyczynili się do piękna tej uroczystości – grupie muzycznej, firmie pogrzebowej, mamie, która w imieniu rodziców pożegnała zmarłe dzieci.

Dziękujemy wszystkim, którzy przyczynili się do realizacji tego dzieła na różnych jego etapach – panu Miłoszowi Janczewskiemu, twórcy koncepcji rzeźby wieńczącej Grobowiec, naszym architektom, którzy stworzyli tak piękną i zarazem funkcjonalną przestrzeń dla godnych pochówków naszych dzieci, wykonawcom projektu rzeźby i całości Grobowca, przedstawicielom szpitali i instytucji władz naszego miasta –  w sposób szczególny Panu Prezydentowi Krzysztofowi Sosce za wprowadzenie przepisów umożliwiających realizacje pogrzebów dzieci utraconych w naszym mieście.

Ale przede wszystkim dziękujemy Wam drodzy rodzice, że byliście w dniu tego ostatniego pożegnania. Bez Was nie byłoby to możliwe i tylko dla Was było to możliwe. Z serca Wam gorąco dziękujemy.

fot. Kamila Kozioł

Jedna odpowiedź do “Było pięknie i wzruszająco… Odbył się pierwszy pogrzeb Dzieci Utraconych”

1. Grób Dzieci Utraconych to miejsce bardzo ważne dla rodziców dzieci umierających przed narodzeniem bardzo wcześnie. I bardzo potrzebne, również dla tych rodziców, których dzieci odeszły już jakiś czas temu.
    Jestem osieroconą mamą trójki dzieci. Od śmierci moich Dzieci minęło wiele czasu. Nie miałam możliwości pochowania moich Dzieci – szpital nie udzielał żadnej informacji, my nie mieliśmy siły, na biurokratyczne zmagania z lekarzami.
    Przez wiele lat ukojenie dawał mi pomnik Osieroconych Rodziców na Cmentarzu Centralnym, miejsce gdzie mogłam zapalić dla Nich światełka pamięci. Wciąż jednak czegoś brakowało, wciąż był żal, że nie spróbowałam zawalczyć o pochówek…
    Nie mogłam pochować naszych Dzieci i ta świadomość ciążyła przez te wszystkie lata. Pogrzeb, który odbył się w Poniedziałek Wielkanocny był dla mnie wydarzeniem uleczającym. Choć fizycznie nie było tam ciał naszych Dzieci, wreszcie po wielu latach zakończył się dla mnie pewien etap, dopełniło się to, czego brakowało przez te wszystkie lata.
    Grób Dzieci Utraconych z wymownym napisem „jestem” jest potwierdzeniem człowieczeństwa tych najmniejszych.