15 października – Dzień Dziecka Utraconego

15 października w Polsce i na całym Świecie ustanowiony został Dniem Dziecka Utraconego. W ramach jego obchodów w sobotę 13 października 2018 r. w Szczecinie odbędzie się kolejny pogrzeby dzieci zmarłych przed narodzinami, których ciała nie zostały odebrane ze szpitali, bądź rodzice pozostawili je tam świadomie, aby zostały pochowane w przeznaczonym do tego Grobowcu Dzieci Utraconych na Cmentarzu Zachodnim.

Na terenie archidiecezji szczecińsko-kamieńskiej corocznie dochodzi do około 1000 poronień. W samym Szczecinie, według informacji z NFZ, jest ich około 300. Rodziny w takiej sytuacji nie mają możliwości radosnego powitania dzieci po urodzeniu. Pomóżmy poprzez wspólną troskę i modlitwę przeżyć dramat utraty i czas żałoby.

Już dziś zapraszamy wszystkich, których dotknęło cierpienie śmierci dziecka oraz wszystkich wrażliwych na ból utraty do pożegnania naszych maleństw.

Serdecznie zachęcamy do wzięcia udziału w tegorocznych obchodach Dnia Dziecka Utraconego, które w naszej archidiecezji odbędą się w następującym porządku:

SZCZECIN

12 października (piątek):

– godz. 13.45 – ostatnie pożegnanie zmarłych przed narodzeniem dzieci w III kaplicy (bocznej) na Cmentarzu Centralnym w Szczecinie. Po krótkiej, wspólnej modlitwie nastąpi kremacja ciał

13 października (sobota) – centralne obchody Dnia Dziecka Utraconego:

– godz. 15.00 – pogrzeb Dzieci Utraconych na Cmentarzu Zachodnim przy ul. Bronowickiej w zbiorowym Grobowcu Dzieci Utraconych

– godz. 16.00-18.00 – możliwość odwiedzenia siedziby Poradni Donum Vitae (al. Wojska Polskiego 96/3 w Szczecinie), pomocy w przygotowaniu wieczornego spotkania, wypicia ciepłej herbaty, spotkania się i porozmawiania, jak również zapoznania się z możliwościami pomocy Poradni

– godz. 18.00 – Msza święta w intencji rodziców po stracie w parafii św. Rodziny przy ul. Królowej Korony Polskiej 28

– godz. 19.15 – spotkanie dla rodziców po stracie w siedzibie Poradni Donum Vitae (al. Wojska Polskiego 96/3 w Szczecinie)

14 października (niedziela):

– godz. 15.00 – Koronka do Bożego Miłosierdzia w intencji Rodziców po stracie Dzieci przy Pomniku Dzieci Utraconych na Cmentarzu Centralnym w Szczecinie (kwatera 80F – wejście od ulicy Wierzbowej)

BARLINEK