Model Creighton

Co to jest Model Creightona (CrMS)

Metoda obserwacji kobiecego cyklu według Modelu Creightona jest podstawowym narzędziem NaProTECHNOLOGY do monitorowania zdrowia prokreacyjnego kobiety. Podczas spotkań z instruktorem pacjenci zdobywają rzetelną wiedzę, która umożliwia kobiecie samodzielną obserwację oraz rozróżnianie sygnałów wysyłanych przez jej ciało, mogących wskazywać na nieprawidłowości w funkcjonowaniu cyklu płodności. Umożliwia również małżonkom rozpoznawanie oraz korzystanie z naturalnie występującego w cyklu kobiecym czasu płodności i niepłodności.

Jeśli…
…chcesz żyć w zgodzie z naturą
…chcesz zatroszczyć się o swoje zdrowie
…planujesz założenie rodziny
…tracisz już nadzieję na posiadanie dziecka

To, co wyróżnia Model Creightona spośród innych metod obserwacji kobiecego cyklu, to:

• standaryzacja: oparte o badania naukowe precyzyjne zasady i standardy, określają zarówno sposób prowadzenia obserwacji, jak i nauczania metody, czyniąc ją wiarygodną,
  • struktury: ściśle określone zasady pracy instruktorów na całym świecie oraz współpracy z lekarzami, pozostającymi pod ciągłą superwizją Instytutu Papieża Pawła VI do Badań nad Ludzką Rozrodczością w Nebrasce, dają pacjentom poczucie bezpieczeństwa, czyniąc metodę uniwersalną.
  • zgodność z naturą: jest to podejście nie tylko ekologiczne, szanujące naturalny fizjologiczny rytm kobiecego organizmu, ale również szanuje wartości chrześcijańskie i opiera się na całościowym podejściu do osoby ludzkiej uwzględniając jej złożona naturę.

Model Creighton – dla kogo?

• dla singli – dla kobiet pragnących żyć bardziej świadomie i monitorować swoje kobiece zdrowie
  • dla narzeczonych – par przygotowujących się do nowej roli życiowej, jako matki i ojca, dzięki nauce obserwacji kobiecego cyklu, mogą podjąć współpracę z naturalnym cyklem kobiecej płodności, rozpoznać problemy ze zdrowiem i podjąć właściwe leczenie
  • dla małżeństw – nie tylko tych mających problemy z poczęciem, ale dla każdego małżeństwa na każdym etapie wspólnego życia – planującego potomstwo, w czasie ciąży, w okresie karmienia oraz starającego się odłożyć poczęcie

Kolejne etapy nauki Modelu Creighton w Poradni Donum Vitae:

1. sesja wprowadzająca – pierwsze, niezobowiązujące i bezpłatne spotkanie informacyjne w formie otwartego wykładu, podczas którego można dowiedzieć się, czym jest Creighton Model FertilityCare System (CrMS) – system będący głównym narzędziem NaProTechnology. Podczas wykładu prezentowane są: podstawowe zasady obserwacji ocenianych parametrów objawu śluzu i sposobie nanoszenia informacji na kartę obserwacji; podstawy anatomii i fizjologii człowieka, a także zastosowanie Modelu Creighton w przypadku niepłodności. Szeroki zakres tematyczny Sesji bierze pod uwagę różne intencje, z jakimi pary przychodzą na to spotkanie. Czas trwania sesji to około 1,5 godziny. Jeśli uczestnik sesji wprowadzającej decyduje się na rozpoczęcie nauki Modelu Creighton, umawia się z instruktorem na spotkanie indywidualne.
  2. sesje indywidualne – pierwszych pięć spotkań indywidualnych poświęconych jest nauce systemu. Kolejne spotkania służą ugruntowaniu zdobytej wiedzy. Po odbyciu podstawowego cyklu nauki zaleca się, by kolejne spotkania odbywały się co sześć lub co dwanaście miesięcy, bądź w zależności od indywidualnych potrzeb. Instruktor pozostaje do dyspozycji również poza spotkaniami indywidualnymi.
  3. podjęcie leczenia – z kartą obserwacji zawierającą minimum 3 cykle należy udać się na wizytę do lekarza – konsultatna medycznego Naprotechnologii. Lekarz zaleci odpowiednią diagnostykę medyczną oraz leczenie.

​Więcej na stronie: www.creightonmodel.pl