Grobowiec Dziecka Utraconego

Grobowiec Dziecka Utraconego w Szczecinie to miejsce pamięci, gdzie wspomnienie dzieci zmarłych przed narodzeniem, które nie mają indywidualnego miejsca pochówku, ma swój konkretny wyraz. Gdzie każdy rodzic, który doświadczył utraty dziecka, może zanieść swoją modlitwę. Ale przede wszystkim, jest to miejsce, gdzie z szacunkiem i godnością spoczywają ciała dzieci zmarłych przed narodzeniem.

Picture

Doświadczenie śmierci dziecka przed jego narodzeniem jest doświadczeniem co piątej pary rodziców w Polsce. Nie każdy z nich ma wiedzę na temat możliwości pochowania swojego zmarłego dziecka. Dlatego wiele ich ciał pozostaje w szpitalu, często bez możliwości godziwego pochówku, a tym samym bez stworzenia miejsca dla osieroconych rodziców, w którym mogliby wspomnieć, poddać się zadumie i przeżyć żałobę po swoim zmarłym dziecku.
Po kilku latach starań udało nam się doprowadzić do powstania takiego miejsca na Cmentarzu Zachodnim w Szczecinie oraz równolegle, wprowadzenia przepisów, które w sposób formalny zabezpieczają ciała zmarłych przed narodzeniem dzieci.
Pierwszy pochówek odbył 26 marca 2018 r. Kolejne sprawowane będą dwa razy do roku – w okolicy Dnia Dziecka Utraconego 15 października oraz Dnia Świętości Życia 25 marca. O wszystkich datach będziemy informować na bieżąco na naszych stronach internetowych.
Poznaj historię naszych starań o to niezwykłe dzieło:

Było pięknie i wzruszająco… Odbył się pierwszy pogrzeb Dzieci Utraconych
Pierwszy pogrzeb Dzieci Utraconych w Szczecinie
Konkurs na rzeźbę wieńczącą Grobowiec Dziecka Utraconego
Konkurs plastyczny na koncepcję rzeźby wieńczącej Grobowiec Dziecka Utraconego
Zwycięzcy konkursu na koncepcję rzeźby wieńczącej Grobowiec Dziecka Utraconego
Finalista konkursu na koncepcję rzeźby wieńczącej Grobowiec Dziecka Utraconego w Galaktyce TV Pomerania
II edycja konkursu na koncepcję rzeźby wieńczącej Grobowiec Dziecka Utraconego