15 października – Dzień Dziecka Utraconego

Światowy Dzień Dziecka Utraconego ogłoszony został, aby rodzice po stracie mogli spotkać się na cmentarzach, w kościołach i miejscach pamięci, i wspomnieć dzieci, które nie zdążyły się urodzić, ale też po to, żeby uświadomić matkom i ojcom, jakie przysługują im prawa, gdy ich dziecko urodzi się martwe lub umrze przed narodzinami.

Picture

Tego dnia pragniemy wspólnie wesprzeć się w cierpieniu i modlić do dobrego Boga w intencji zmarłych przedwcześnie dzieci oraz ich rodzin o dobre przeżycie tego trudnego doświadczenia.

Wychodząc na przeciw cierpieniom tak wielu małżeństw i rodzin Fundacja Donum Vitae od kilku już lat organizuje obchody tego wyjątkowego dnia.

W ramach obchodów organizowany jest pochówek w zbiorowym Grobowcu Dzieci Utraconych na Cmentarzu Zachodnim w Szczecinie.

Wszystkich, którzy chcieliby aktywnie włączyć się w to wydarzenie lub pragnących podzielić się swoim doświadczeniem w tym niezwykle trudnym temacie zapraszamy do kontaktu pod adresem kontakt@fundacjadonumvitae.pl.